zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

chałka z rodzynkami i cukrem pomarańczowym



Składniki:
40 g drożdży
550g mąki pszennej
pół szklanki mleka
duże jajo i jedno białko
2-3 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
½ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
żółtko do smarowania
cukier pomarańczowy
1 op rodzynek

przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć w misce z połową cukru, 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Zostawić na ok. 20 min aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i jajo z dodatkowym białkiem, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość (ok. pół godziny).
Wyjąć ciasto z miski i zagnieść je na stolnicy, dodać rodzynki. Podzielić na dwie części.
Każdą z tych części podzielić na dwie nierówne części.
Z większej uformować trzy długie paski i zapleść je w warkocz. Z mniejszej również uformować trzy cienkie wałki i zapleść je w warkocz. Końce warkoczy lekko zawinąć pod spód.
Ułożyć mniejszy warkocz na większym i pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem pomarańczowym. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

Cukier pomarańczowy to zwykły cukier rozpuszczony w kilku łyżkach soku pomarańczowego i odparowany na patelni. Można go przechowywać dość długo w słoiczku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz