zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 19 maja 2014

ciasteczka "złote słoneczka"

składniki:

130 g masła
100 g cukru
1 cytryna
2 żółtka + 2 dodatkowe do smarowania
250 g maki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny. Dodać do masła utartego z cukrem. i nadal ucierać. Dodać 2 żółtka oraz obie mąki i proszek do pieczenia. Utrzeć na jednolite ciasto (może się lekko kleić).
Ciasto przełożyć do miseczki i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika (może być nawet na całą noc).
Następnie rozwałkować na dobrze oprószonym mąką blacie na placek o grubości ok 3 mm. Szklanką wycinać kółka, a w nich kieliszkiem małe kółeczka.
Powstałe w ten sposób obrączki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nasmarowac je rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem.

Piec ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 215 stopni.
Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz