zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 2 maja 2014

kruche ciasteczka biało-czerwone

składniki:
375 g mąki pszennej
300 g masła
2 duże jajka
110 g cukru pudru
pół łyżeczki soli
250 g marmolady wieloowocowej

cukier puder do posypania

przygotowanie:
Masło (zimne prosto z lodówki) posiekać z cukrem, mąką i solą. Pod koniec dodać jajka i wyrobić szybko ciasto. Odstawić do lodówki na ok 15 minut.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, wykrawać ciastka w kształcie kwiatka (liczba ciastek musi być parzysta). W połowie ciastek wyciąć gwiazdkę małą foremką (ostatecznie może być kieliszek, wówczas zamiast gwiazdki będzie kółeczko).


Nagrzać piekarnik do ok 180-185 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 12 minut.

Ciastka studzić na blasze.

Na ciastka bez dziurek nakładamy marmoladę. Przykrywamy ciastkiem z dziurką. Lekko dociskamy i obsypujemy cukrem pudrem.

Z tej ilości ciasta wychodzi ok 25 podwójnych ciastek + kilka gwiazdek gratis ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz