zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

niedziela, 7 września 2014

Karpatka Klaudii

składniki ciasta:
1 szklanka wody
150 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

składniki masy:
3 szklanki mleka
kostka (200 g) masła
3/4 szklanki cukru (można moim zdaniem mniej, bo wychodzi dość słodkie)
1 op cukru wanilinowego
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka


przygotowanie:
1. ciasto:
wodę zagotować z margaryną. Garnek zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodawać mąkę. Potem na małym gazie zagotować ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
Przełożyć do miski do ostygnięcia.
Do przestudzonego ciasta dodawać po 1 jaju, sól i proszek - cały czas miksując.
2. Ciasto podzielić na 2 części
3. Wysmarować formę i wysypać ją mąką
4. Połowę ciasta rozprowadzić w formie za pomocą dwóch mokrych łyżek
5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjąć na blat do ostygnięcia.
6. Powtórzyć punkty 3-5 z drugą połową ciasta.

7. masa
2 szklanki mleka i cukier zagotować.
Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i obiema mąkami. Dodać całość do gorącego mleka i gotować ok 1 minuty.
8. Wystudzić.
9. Masło utrzeć mikserem, dodać stopniowo wystudzony budyń (punkty 7-8) stale miksując

10. wyłożyć masę na pierwszą warstwę ciasta (w formie)
11. przykryć drugim płatem ciasta i posypać cukrem pudrem.
12. Schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny - najlepiej przez całą noc





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz