zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 8 września 2014

Panierowana wątróbka Edwarda Popielskiego

Przepis wzorowany na powieści kryminalnej Marka Krajewskiego - "Władca liczb" (wyd. Znak 2014)

składniki:
500 g wątróbek drobiowych
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki mleka
2 jaja
1/2 szklanki bułki tartej
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 duża łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku (po usmażeniu)

przygotowanie:
Wątróbki umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, można podzielić na mniejsze kawałki.
Do mąki dodać przyprawy (oprócz soli) i wymieszać, aby powstała mniej więcej jednolita mieszanka.
Jajka rozbełtać z mlekiem.
Watróbki panierować jak kotlet schabowy (mąka, jajka, bułka tarta).
Smażyć na smalcu. Po usmażeniu posolić do smaku

Nie wiem czy tak właśnie smakowała wątróbka przyrządzana Popielskiemu, ale zaręczam, że ta jest pyszna.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz