zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 22 marca 2014

tort czekoladowo śmietankowy ze śliwkową nutą

Tort przeznaczony zdecydowanie dla dorosłych miłośników mocno wilgotnych wypieków. Bardzo prosty i efektowny.

składniki ciasta:
5 jaj
140 g brązowego cukru
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kako
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

przygotowanie:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszac na jednolitą kolorystycznie mieszankę.
Jaja (całe) ubijać mikserem z brązowym cukrem aż do uzyskania puszystej gęstej piany. Piana podwoi lub nawet potroi swoja objętość. Powinna mieć konsystencję zbliżoną do ubitych białek.
Do piany wsypujemy partiami mieszaninę suchych składników. Można to zrobić ręcznie łopatka lub mikserem na najniższych obrotach (bardzo krótko).
Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarowac masłem.
Wlać masę, delikatnie wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 40 minut (do tzw suchego patyczka).
Studzimy najpierw w formie, a potem na kratce.
Ponieważ ciasto jest dość wilgotne i delikatne polecam podłożyć coś stabilizującego pomiędzy ciasto a kratkę (np dodatkową warstwę papieru do pieczenia).

składniki kremu śmietankowego:
400-500 ml śmietany kremówki 36%
2 solidne łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady startej na tarce

przygotowanie:
wszystkie składniki muszą być zimne, najlepiej schładzane kilka godzin. Startą czekoladę najlepiej trzymać w lodówce aż do chwili jej użycia.
Śmietankę z mascarpone ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Czekoladowe wiórki wmieszać mikserem na najniższych obrotach (krótko).

składniki ponczu:
1/4 szklanki rumu
5 łyżeczek kawy
pół szklanki zimnej wody

kawę rozpuścić w wodzie i alkoholu.

Potrzebny będzie dodatkowo słoik dobrych powideł śliwkowych.

Wystudzony biszkopt przekroic na 3 równe blaty.
Pierwszy ułożyć na paterze i nasączyć ponczem. Posmarowac dość cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłozyć ok 1 cm wastwę kremu śmietankowego.
Podobnie ułożyć drugą warstwę tortu (ciasto, poncz, powidło krem).
Przykryć trzecim blatem ciasta i wyrównać ręka (docisnąć).
Resztą kremu dokładnie uzupełnić puste miejsca po bokach tortu i wyrównać.

Kremu może trochę zostać, ale raczej się nie zmarnuje ;-)

Polewa tego tortu jest wyjątkowa z kilku powodów. Po pierwsze pięknie błyszczy, po drugie jest miękka i elastyczna nawet prostu po wyjęciu z lodówki, a po trzecie "kto do cholery wymyślił polewę na gotowanej śmietanie?" ;-)
Kilkanaście lat eksperymentów kulinarnych nauczyło mnie jednak nie dyskutować z przepisami od ludzi, którym ufam. I tym razem ta zasada również się sprawdziła.

składniki polewy:
4 łyżki cukru
2 bardzo duże łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny

przygotowanie:
masło rozpuścić w rondelku, dodawać kolejno cukier, kakao i śmietanę. Zagotować.
Żelatynę rozpuścić w odrobienie gorącej wody i dodać do polewy już po wyłączeniu gazu.
Polewę wylewamy na ciasto dopiero kiedy jest już tężejąca (zaczyna się lekko ciągnąć).





czwartek, 20 marca 2014

Rafaello bez pieczenia

składniki:
ok 300 g solonych krakersów
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe/kokosowe (duże - ok 60g z cukrem)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
250 g masła
1 żółtko

Przygotowanie:
Odlać szklankę mleka do garnuszka/miski i rozprowadzić w nim budynie oraz mąkę ziemniaczaną.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkiem i po łyżce dodawać zimny budyń oraz 150 g wiórków kokosowych. (najlepiej mikserem)
W formie 23 x 33 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę krakersów, na to wyłożyć warstwę masy budyniowo-kokosowej, znów krakersy, znów masa, znów krakersy i znów masa.
Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na patelni wraz z 3-4 pokruszonymi drobno krakersami. Ozdobić tym wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki i zostawić, najlepiej na noc, ale min na 3 godziny (krakersy muszą nasiąknąć, a potem stężeć)

W wersji bardziej luksusowej można dodać płatków migdałowych do prażenia.