zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 2 lipca 2015

Kurczak a'la Strogonoff

składniki:
po 3 łyżki suchego ryżu na osobę - ugotować w osolonej wodzie

sos:
2 pojedyncze filety z kurczaka - pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle

2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
po 1/2 łyżeczki estragonu, majeranku, tymianku i suszonego koperku
pieprz do smaku
1 duża łyżka czerwonej mielonej papryki
3 łyżki śmietany
3 łyżki przecieru pomidorowego

przygotowanie:
W dużym kubku mąkę wymieszać z suchymi przyprawami do uzyskania proszku w jednolitym kolorze. Zalać całość zimną wodą (ok pół szklanki) i wymieszać.
Miksturą zalać smażącego się kurczaka i dusić az do zgęstnienia sosu.
W tym samym dużym kubku wymieszać śmietane z przecierem pomidorowym i odrobiną zimnej wody (do uzyskania gęstej płynnej konsystencji).
pod koniec duszenia wlać na patelnie i wymieszać.

Podawać ryż polany sosem mięsnym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz