zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 4 lipca 2015

żytni chleb z dynią i lnem

składniki:

o 15-ej
1 łyżka zakwasu żytniego
4 łyżki mąki żytniej razowej
5 łyżek wody

połowę pestek dyni zalać wodą w oddzielnej misce i zostawić

o 20-ej
120 g mąki żytniej720
120 g wody

następnego dnia o 11-ej
300 g mąki żytniej 720
300 g wody

o 15-ej
500 g mąki żytniej 720
200 g maki pszennej 650
450 g wody
2 1/2 łyżeczki soli
13 g drożdży
namoczona połowa pestek dyni (odcedzić)

dodatkowo:
50 g pestek dyni
30 g nasion lnu

przygotowanie:
Dodawać składniki wg harmonogramu godzin. W każdym etapie dokładnie mieszać i przykrywać miskę w której rośnie ciasto (najlepiej sprawdza się 5 litrowa miska).
Po dodaniu ostatniej partii składników pozwolić wyrosnąć ok 2 -3 godzin.

Nasmarować dwie formy olejem i wysypać mąką żytnią razową. Na dno oprószonej już formy wysypać równomiernie garść nasion lnu. Wyłożyć połowę ciasta i wyrównać moczoną w wodzie łyżką.
To samo zrobić z drugą formą.
Posypać chleb gęsto pozostałymi pestkami dyni i pozwolić wyrastać aż osiągnie wysokość brzegu formy.
Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika - piec w tej temperaturze 15 minut.
Zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz