zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 30 grudnia 2010

sos pietruszkowy

Sos pietruszkowy jest niebanalnym akcentem do banalnych potraw, takich jak np placki ziemniaczane. Zawarte w pietruszce olejki ułatwiają ponadto strawienie ciężkich smażonych dań. Pietruszka działa ponadto lekko moczopędnie, może być to więc potrawa  z gatunku prozdrowotnych.

składniki:
1 kostka rosołowa warzywna
1/2 litra wody
125 ml śmietanki do sosów
4 pełne łyżeczki mąki
1 żółtko jaja
3 duże łyżki natki pietruszki (może być suszona)

wykonanie:
Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę bulionową. Do śmietanki wsypać mąkę i roztrzepać na gładką masę. Najłatwiej zrobić to blenderem, ale zwykła trzepaczką też można. Wlać całość do sosu. Dodać żółtko i ponownie mocno zamieszać. Sos podgrzewać na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Po ok 5 minutach powinien być gęsty, ale wciąż płynny. Wtedy dodać posiekaną (lub suszoną) natkę pietruszki. Wcześniejsze jej dodanie i długie ogrzewanie spowoduje utratę właściwości pietruszki, może też sprawić że sos nabierze  gorzkawego posmaku

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz