poniedziałek, 3 stycznia 2011

sos śmietanowo-koperkowy

składniki:
1/2 litra wrzątku
125 ml śmietanki do sosów
1 kostka bulionowa
2-3 łyżki mąki
2 łyżki suszonego koperku

przygotowanie:
Wodę doprowadzić do wrzenia i utrzymywać bardzo gorącą na małym gazie rozpuszczając w niej kostkę bulionową. Mąkę wsypać do śmietanki i dokładnie wymieszać. Najłatwiej zrobić to blenderem, ale bez też się da. Istotne jest aby nie było grudek. W tym celu można wcześniej przesiać mąkę przez siteczko.
Rozprowadzoną w śmietance mąkę wlewamy do gorącego bulionu cały czas mieszając. Kiedy soso zaczyna gęstnieć dodajemy koperek i gotujemy jeszcze ok 1 minuty.

Sos jest świetnym dodatkiem do gotowanych potraw rybnych lub drobiowych.

2 komentarze: