zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 21 marca 2011

sałatka szopska

Nie ma chyba sałatki, którą lubiłabym bardziej niż bułgarską szopską. Jej skład bardzo przypomina sałatkę grecką, więc i jej miłośnikom powinna przypaść do gustu.

składniki (na 1 porcję):
1 średni ogórek
3 małe pomidory
1/4 strąka papryki
1/2 czerwonej cebuli
5 czarnych lub zielonych oliwek
50 sera typu feta

przygotowanie:
Ogórek obrać i pokroić w grubą kostkę, Pomidory pokroić na ćwiartki i każdą z nich przeciąć na pół. paprykę i cebulę pokroić w paski podobnej wielkości. Warzywa układać w głebokim talerzu w kolejności krojenia. Fetę zetrzeć na wierzch na grubej tarce lub pokruszyć w palcach. Całość ozdobić oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz