zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

niedziela, 10 listopada 2013

francuska zupa cebulowa z grzankami

składniki na zupę:
5-6 średnich cebul
3 ząbki czosnku
50 g masła lub margaryny
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku

składniki na grzanki:
2-3 duże kromki chleba tostowego
1 jajo
kilka łyżek mleka
sól, pieprz, czerwona papryka i granulowany czosnek do smaku
tłuszcz do smażenia
5 dkg starego żółtego sera

przygotowanie zupy:
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Dusić na rozpuszczonym tłuszczu w garnku, w którym będzie się gotowała zupa. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek.
Kiedy cebula nabierze złotawego szklistego wyglądu dodać makę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Nie wolno przypalić więc ogień nie powinien być zbyt duży.
Zalać bulionem lub rosołem, dać minimalny gaz i pozwolić się gotować (tak, żeby zupa tylko lekko bulgotała) przez ok godzinę.
Im drobniej pokroimy cebulę tym mniej wyczuwalne będą potem poszczególne jej wiórki.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

przygotowanie grzanek:
Kromki kroimy na 4 części każdą.
Jajko rozrobić z mlekiem i przyprawami. Maczać ćwiartki chleba z obu stron w mieszaninie jajecznej i smażyć na rumiano z obu stron.
Pod koniec dosmażania drugiej strony grzanki na wierzch nakładamy trochę żółtego starego sera. Grzanka jest gotowa, kiedy ser się roztopi.

Gorącą zupę podawać z grzankami. Można dodatkowo posypać jeszcze odrobiną startego żółtego sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz