zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 23 kwietnia 2014

krakowski chleb pszenno-żytni 70% z kminkiem


Składniki:

Zaczyn:
360g mąki żytniej chlebowej (720)
300g wody
20g zakwasu żytniego (2 łyżki)

Ciasto właściwe:
230g mąki żytniej (720)
300g mąki pszennej (obojętne jakiej)
400g wody
  2 łyżeczki soli
10 g drożdży
 + cały zaczyn
oraz 2 łyżeczki nasion kminku

Przygotowanie:


ok 20:00
składniki zaczynu wymieszać w misce, aby się dobrze połączyły, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 godzin.

ok 12:00 następnego dnia

Do zaczynu dodać wszystkie inne składniki, wymieszać, aby dobrze się połączyły.
Zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 min.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wysypanej otrębami żytnimi (może być również mąka żytnia razowa 2000)
Zostawić do wyrośnięcia na 50-60 min (aby ciasto osiągnęło wysokość formy), po czym spryskać wodą lub olejem.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wstawić do piekarnika na 15 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 220 st C i dopiekać 30-40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz