zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 15 września 2014

czekośliwka lub czekoladowa nutella

składniki:
2 kg śliwek węgierek
650 g cukru
100 g kakao

przygotowanie:
Śliwki umyć, wyjąć pestki i przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa. Smażyć w garnku z grubym dnem na małym ogniu ok 3 godzin. Po tym czasie dodać cukier i kakao. Smażyć mieszając co jakiś czas jeszcze przez ok 1 godzinę.
Czekośliwka musi być gęsta i moim zdaniem lekko skarmelizowana, stąd dłuższe niż w większości przepisów smażenie z cukrem.
Jeśli chcemy przechować ją na zimę, należy słoiki zapasteryzować gotując ok 15-20 minut.
Z podanej ilości wychodzi 5 słoików po ok 200 g + małe co nieco na już :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz