zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

niedziela, 4 stycznia 2015

zimny adwokat

składniki:
1 duże op herbatników kakaowych (ok. 350 g) - prostokątne bez dziurek
700 ml mleka
3/4 szkl cukru
2,5 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka jaj
cukier wanilinowy
200 g masła
180 ml likieru advocat
kakao do posypania

przygotowanie:
350 ml mleka zagotować z cukrem na małym ogniu. Pozostałą część mleka zmiksować z żółtkami, obiema mąkami i cukrem wanilinowym. Masę powoli wlewać do mleka z cukrem cały czas mieszając. Gdy budyń będzie bardzo gęsty zdjąć garnek z ognia, przykryć i zostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć do białości i dodawać po trochę zimny budyń. Pod koniec partiami wlewać likier. Miksować aż masa będzie jednolita.

Odłożyć 3-4 łyżki masy, a pozostałą masę podzielić na dwie części.
Wyłożyć formę papierem do pieczenia i ułożyć warstę tworzącą spód z herbatników. Nałożyć pierwszą warstwę kremu i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Ponownie nałożyć krem i herbatniki.
Wierzch przykryć warstwą pozostawionego wcześniej kremu i wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać kakao.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz