zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 10 grudnia 2010

gnocchi strozzapretti

Gnocchi są potrawą pochodzenia włoskiego. Odmian jest tyle co pomysłów na kluski, czyli liczba niemal nieskończona. I tak znajdziemy gnocchi ziemniaczane, grysikowe, serowe, z kaszy i tysiące ich wariantów. Gdyby zechcieć je przyrównać do kuchni polskiej jest to coś pomiędzy leniwymi pierogami, a kopytkami. Na dziś proponuję gnocchi strozzapreti, czyli gnocchi ze szpinakiem i twarogiem.

Składniki:
Opakowanie 450 g mrożonego siekanego szpinaku
Kostka 250 g twarogu (półtłusty lub tłusty, Włosi dają ricottę)
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
120 g żółtego sera (może być parmezan lub swojska gouda)


Wykonanie:
Szpinak wyjąć z opakowania, rozmrozić i odparować na patelni. Musi być niemal całkowicie suchy.
Twaróg w razie potrzeby odsączyć. Żółty ser (tudzież parmezan) zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić na gładkie, lekko klejące ciasto. Uformować kulę. Z kuli odkrawać spore kawałki. Na wysypanym mąką blacie formować z nich wałeczki grubości ok. 2 cm. Wałeczki spłaszczyć dłońmi i pokroić ostrym nożem na kluski szerokości ok. 1,5-2 cm. Kluseczki dobrze obtoczyć w mące, żeby się nie sklejały.
Wrzucić na dobrze osolony wrzątek. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.

Gnocchi można podawać z masłem lub dowolnym sosem (pasują wszystkie typowe sosy do makaronów)

Smacznego J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz