Składniki na 4 porcje:
6 piersi z kurczaka
20 dkg wątróbki drobiowej
2 jajka
3 łyżeczki jogurtu naturalnego odtłuszczonego
Czosnek granulowany
2 łyżeczki musztardy
koperek ( około jednej łyżki )
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz do smaku
folia aluminiowa do pieczenia
Przygotowanie:
2 piersi zemleć w maszynce wraz z wątróbkami. Pozostałe piersi rozkrawać delikatnie wzdłuż dłuższego boku, i delikatnie rozbić przez folię, tak by powstał możliwie największy płat bez dziur grubości około pół centymetra.
Do zmielonego mięsa dodać jogurt, musztardę, czosnek, mąkę i koper, doprawić solą i pieprzem. Jajko rozkłócić w miseczce. dodawać po troszku do masy, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. ( wychodzi troszkę więcej jak 1 jajko.).
Rozbitą pierś przyprawić, na środek wyłożyć przygotowaną masę. Zwijać pierś tak by przykryła farsz i utworzyła rodzaj kieszonki. Zawinąć dość ściśle w folię aluminiową (jak cukierek), skręcając delikatnie po dwóch bokach.
Piec w naczyniu żaroodpornym (lub na blasze) około 40 minut w temp. 185 stopni.
Pierś jest soczysta, a farsz puszysty i bardzo delikatny w smaku. Danie jest pyszne na obiad z sosem czosnkowym, śmietanowym lub musztardowym. Ja podaję z warzywami z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz