zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 31 grudnia 2010

spagahetti prezzemolo

Jest to danie z gatunku bardzo błyskawicznych. Ma jednak także i tę zaletę, że doskonale poprawia humor w zimne dni. Zawartość węglowodanów przyjemnie rozleniwia i sprawia, że poziom endorfin jest zdecydowanie wyższy, przez co czujemy się szczęśliwsi i bardziej zrelaksowani.

składniki:
ok 2,5 litra wody
1 łyżka soli
250 g makaronu spaghetti
1/2 łyżeczki sproszkowane bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek

składniki sosu:
patrz sos pietruszkowy

wykonanie:
Wodę do prowadzić do wrzenia, dodać sól, oraz oliwę z oliwek. Wstawić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na ostatnią minutę gotowania dodać sproszkowaną bazylię. Chochelką odlać ok 100 ml wody z gotującego się makaronu do filiżanki. Makaron odcedzić i ponownie przesypać do garnka.

Przygotowany wcześniej sos pietruszkowy rozprowadzić delikatnie wodą z makaronu dodając go małymi porcjami. Zwykle wystarcza ok 50 ml więc nie wlewajmy całej wody od razu. Tak rozprowadzony sos nabieraj bardziej zharmonizowanego smaku z potrawą z którą go podajemy. Poza tym skrobia z makaronu zawarta w wodzie sprawia, że sos staje się bardzie aksamitny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz