zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 21 stycznia 2011

pierogi leniwe

Składniki:
50 dkg twarogu
2 jajka
1 szklanka mąki
2 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:
Twaróg wraz z cukrem i jajami utrzeć w malakserze. Dodać mąkę i wyrobić na gładką masę. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym delikatniejsze będą nasze leniwe. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałeczki grubości ok. 1,5 cm, lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać kawałki, obtaczać w mące i układać na deseczce wysypanej obficie mąką. Aby równomiernie wysypać deskę mąką najlepiej przesiewać mąkę małym siteczkiem prosto na deskę. Dzięki temu unikniemy sytuacji, kiedy kluski przywierają w miejscach, gdzie akurat nie ma mąki.

Gotowe kluski wrzucać na wrzątek – solony lub – co osobiście preferuję w przypadku leniwych – słodzony. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia.
Podawać z roztopionym masłem, polane śmietaną z cukrem lub posypane mieszanką mielonego niebieskiego maku z cukrem pudrem.
Możliwa jest również słona wersja leniwych, ale moim zdaniem na słodko są bezkonkurencyjne.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz