zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 9 marca 2011

chałka drożdżowa

Składniki:
2 op drożdży w proszku
550g mąki pszennej (3,5 szklanki)
pół szklanki mleka
duże jajo i jedno białko
2-3 łyżki masła
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
½ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
żółtko do smarowania
kruszonka

przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć w maszynie z połową cukru, 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Zostawić na ok. 20 min aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i jajo z dodatkowym białkiem, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość (ok. pół godziny).
Wyjąć ciasto z maszyny i zagnieść je na stolnicy. Podzielić na dwie części.
Każdą z tych części podzielić na dwie nierówne części.
Z większej uformować trzy długie paski i zapleść je w warkocz. Z mniejszej również uformować trzy cienkie wałki i zapleść je w warkocz. Ułożyć mniejszy warkocz na większym i pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.

To samo powtórzyć z drugą połową ciasta. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

Ciasto wyśmienicie nadaje się również na rogaliki lub drożdżówki czy bułeczki.

Kruszonka:

50 g masła
3-4 łyżki mąki
3-4 łyżki cukru

Masło roztopić na patelni, wsypać cukier i mąkę, prażyć aż do utworzenia kruszonki. Wystudzić. Kruszonkę można mrozić (bo zwykle jest jej zbyt dużo)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz