zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 10 marca 2011

ćwikła z chrzanem

Przygotowanie ćwikły z chrzanem na ok miesiąc przed Wielkanocą pozwala zaoszczędzić sobie pracy w okresie przedświątecznym, a także sprawia, że chrzan i buraczki nabierają wspólnego łagodnego smaku, nadają się zatem również dla dzieci. Poza tym z tej ilości zapewnimy sobie domową cwikłę na dłużej niż tylko na święta :-)

składniki;
4 kg buraków w miarę równych pod względem wielkości
2 małe słoiczki chrzanu Fructus
3 pełne łyżki soli
8 łyżek cukru
1 torebka kwasku cytrynowego (20g)
oliwa z oliwek

przygotowanie:
Buraki ugotować w łupinach (można na parze), po ostygnięciu obrać, zetrzeć na drobnych oczkach lub nawet na tarce do owoców, zeby powstała papka. Ja czasem robię to maszynowo.
Z utartych buraków odlać sok, który zbierze się na dnie garnka (ok 3/4 szklanki). Wlać sok do rondla, dodać sól ,cukier, kwasek. Zagotować i następnie połączyć z buraczkami, dodać chrzan i dokładnie wymieszać. Nałożyć do słoiczków. Na wierzch buraczków wlać po 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, zakręcić.
Pasteryzować ok 10 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz