zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 2 marca 2011

risotto po bolońsku

Potrawa ta prócz niewątpliwych walorów smakowo-aromatycznych ma jeszcze tę zaletę, że po jej przygotowaniu wystarczy umyć tylko 1 garnek :-)

składniki:
1 duża marchewka
1 średni por
1 spora cebula
3 torebki ryżu do risotto lub szybko gotującego się (np Uncle Bens)
2 łyżki przyprawy typu warzywko
2 łyżki mleka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
80 ml czerwonego wina
250 g wołowiny
80 g wędzonego boczku
2 kostki bulionu cielęcego
3 liście laurowe
1 łyżeczka granulowanego czosnku
50 g margaryny (np Kasi)
1 łyżka oliwy z oliwek

przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w półokręgi, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa smażyć w głębokim garnku na oliwie z oliwek zmieszanej  z margaryną (wtedy oliwa się nie przypali) przez ok 5 minut.
Mięso i boczek przepuścić przez maszynkę i dodać do przesmażonych warzyw. Smażyć na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Następnie dodać przecier pomidorowy i mleko.
Kostki bulionowe rozpuscić w 1 litrze wrzącej wody. NIE wlewać odrazu do garnka!!!
Do garnka z mięsem dolać wino, dodać pozostałe przyprawy oraz ryż.
Mieszać całość dolewając po 1 chochli bulionu aż ryż wchłonie cały płyn (na małym ogniu). Czasem trwa to 30 minut, czasem trochę dłużej, ale zapewniam, że warto postać przy kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz