zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

środa, 7 listopada 2012

chleb tostowy

Chleby tostowe piekłam różne, ale chyba żaden dotąd nie był tak lekki jak ten. Jedyne określenie jakie przychodzi mi do głowy, żeby go opisać to mgiełka.

składniki:
350 g mąki pszennej
60 g mąki krupczatki
2 łyżeczki miodu
10 g soli
50 ml oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody

przygotowanie:
Drożdże, sól i miód rozpuścić w wodzie. Wymieszać obie mąki i dolewać stopniowo wodę z drożdżami wyrabiając gładkie ciasto. Ciasto może się trochę lepić, więc podsypujemy mąką podczas wyrabiania aż do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk.
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto należy tylko lekko wyrobić (2-3 minuty), uformować bochenek (ja zawijam jak roladę) i włożyć do blachy.
W moim przypadku jest to keksówka o długości 27 cm i szerokości 11 cm.
Blachę można posmarować tłuszczem, ale jeśli wyłożymy ją papierem do pieczenia to zaoszczędzimy mnóstwo kalorii.
Keksówkę wkładam do worka i zostawiam calość do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Po tym czasie chlebek smaruję z wierzchu oliwą.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 35-40 minut.
Nie naparowujemy piekarnika.
Na ostatnie 5 minut warto wyjąć chleb z blachy i dopiec go na kratce (będzie miał twardszą skórkę).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz