zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

niedziela, 13 stycznia 2013

pasztet drobiowy

składniki: 

4 piersi pojedyncze z kurczaka
30dag wątróbki drobiowej
6 jaj
2 marchewki
2 cebule
kilka ząbków czosnku
5 łyżek otrąb owsianych
1 szklanka rosołu odtłuszczonego + kilka łyżek do namoczenia otrębów
1/2 łyżki soli
2 g gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
2g białego pieprzu
2 g granulowanego czosnku
1 g mielonego imbiru


przygotowanie: 

Mięso i warzywa gotujemy w ok 1,5 litra wody. Przyprawiamy jak na rosół (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca). Po ugotowaniu odcedzić i zmielić w maszynce o drobnych oczkach (warzywa również, ale oczywiście bez przypraw).
Wątróbkę umyć i zalać wrzątkiem. Parzyć ok 10 minut (nie gotować). Odcedzić i po wystudzeniu również zmielić.

Otręby namoczyć w kilku łyżkach bulionu. i pozostawić do napęcznienia. 
Dodajemy żółtka i przyprawy.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę dodają pod koniec szczyptę soli.
Dodajemy do mięsna i delikatnie mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Masę przekładamy do misy malaksera i miksujemy dodając jeszcze 1/2 łyżeczki rozmarynu.

Gdy uzyskamy jednolitą (tzn taką jaki lubimy pasztet - ja lubię w miarę gładki) masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika. Jeśli forma jest silikonowa nie ma potrzeby wykładać jej papierem. Wówczas wlewamy masę bezpośrednio do formy.
Pieczemy ok 60 minut, kontrolując by wierzch nie spiekł się za bardzo, w razie potrzeby możemy przykryć folią aluminiową.
Z foremki wyjmujemy pasztet dopiero po wystygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz