1 szklanka mleka 250 ml
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody o temp. pokojowej 250 ml
2o g drożdży
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maki pszennej razowej
8 kostek lodu
przygotowanie:
Mleko
zagrzać, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Dolać wodę i przestudzić około 10 minut.
Dodać drożdże, wymieszać. Obie mąki i sól wsypać do maszyny do wyrabiania ciasta/miski i wymieszać.
Wlać składniki płynne i wyrobić gładkie ciasto.
Dużą
miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć
workiem i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) co trwa ok 1 - 1 1/2 godziny.
Bardzo ostrożnie aby ciasto nie zmieniło struktury, przełożyć je na stolnicę,
przekroić na 4-5 części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40
cm. Zwinąć w świderek.
Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W
tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Kiedy bagietki są gotowe
do pieczenia wrzucić kostki lodu na dno piekarnika, włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10-12 minut aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz