1 szklanka mleka 250 ml
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody o temp. pokojowej 250 ml
2o g drożdży
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maki pszennej razowej
8 kostek lodu
przygotowanie: 
Mleko
 zagrzać, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Dolać wodę i przestudzić około 10 minut.
 Dodać drożdże, wymieszać. Obie mąki i sól wsypać do maszyny do wyrabiania ciasta/miski i wymieszać. 
Wlać składniki płynne i wyrobić gładkie ciasto. 
Dużą
 miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć 
workiem i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) co trwa ok 1 - 1 1/2 godziny.
 Bardzo ostrożnie aby ciasto nie zmieniło struktury, przełożyć je na stolnicę, 
przekroić na  4-5 części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40
 cm.  Zwinąć w świderek. 
Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W
 tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stopni. 
Kiedy bagietki są gotowe 
do pieczenia wrzucić kostki lodu na dno piekarnika, włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10-12 minut aż będą rumiane.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz