składniki:
14 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej 650
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki kminku
1 1/2 łyżeczka soli
360 ml piwa jasnego pełnego (np Lech)
2 łyżki oleju
2 łyżki melasy lub miodu
wykonanie:
Do malaksera wsypujemy maki, drożdże, sól i kminek. Piwo podgrzewamy z melasa(miodem) i olejem do temperatury ok 50ºC.
Wlać do misy malaksera i wyrobić ciasto - powinno byc wilgotne, ale nie klejace
Odstawić
ciasto do podwojenia objętości, przykryte workiem foliowym w ciepłym miejscu.
Trwa to ok 1 1/2 godziny.
Po
tym czasie uformować bochenek, umieścić go w formie keksówce, pozwolić ciastu wyrosnąć do podwojenia objętości(znów ok godziny) również w worku foliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz