składniki: 
14 g świeżych drożdży 
3 szklanki mąki pszennej 650 
1 szklanka mąki żytniej razowej 
1/2 łyżeczki kminku 
1 1/2 łyżeczka soli 
360 ml piwa jasnego pełnego (np Lech) 
2 łyżki oleju 
2 łyżki melasy lub miodu
wykonanie: 
Do malaksera wsypujemy maki, drożdże, sól i kminek. Piwo podgrzewamy z melasa(miodem) i olejem do temperatury ok 50ºC. 
Wlać do misy malaksera i wyrobić ciasto - powinno byc wilgotne, ale nie klejace
Odstawić 
ciasto do podwojenia objętości, przykryte workiem foliowym w ciepłym miejscu. 
Trwa to ok 1 1/2 godziny.
Po
 tym czasie uformować bochenek, umieścić go w formie keksówce, pozwolić ciastu wyrosnąć do podwojenia objętości(znów ok godziny) również w worku foliowym.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz