składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
boczek surowy - kawałek na długość taki jak polędwiczka
przyprawy:
op przyprawy do pieczeni (moja ulubiona to Prymat)
1/2 łyżeczki - ziele angielskie mielone
1 łyżeczka - mielona słodka papryka
1 łyżeczka - sól
1/2 łyżeczki - pieprz mielony
1 łyżeczka - czosnek granulowany
przygotowanie:
wszystkie przyprawy wymieszać. Mięso i boczek umyć i odsączyć.
Boczek rozcinamy w taki sposób, aby powstał duży prostokąt długości polędwiczki, gruby na ok 1,5 do 2 cm.
Nacieramy poledwiczkę oraz boczek z obu stron przyprawami.
Układamy polędwiczkę na boczku i zawijamy jak roladę.
Najłatwiejszym sposobem związania naszej rolady jest uzycie siatki wedliniarskiej, którą nakładamy i zawiązujemy na obu końcach.
pieczenie:
Tak uformowaną roladę pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez ok 120 minut w temperaturze 200-220 stopni.
Studzić całą noc, najlepiej na balkonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz