zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 20 marca 2014

Rafaello bez pieczenia

składniki:
ok 300 g solonych krakersów
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe/kokosowe (duże - ok 60g z cukrem)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g wiórków kokosowych
250 g masła
1 żółtko

Przygotowanie:
Odlać szklankę mleka do garnuszka/miski i rozprowadzić w nim budynie oraz mąkę ziemniaczaną.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkiem i po łyżce dodawać zimny budyń oraz 150 g wiórków kokosowych. (najlepiej mikserem)
W formie 23 x 33 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę krakersów, na to wyłożyć warstwę masy budyniowo-kokosowej, znów krakersy, znów masa, znów krakersy i znów masa.
Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na patelni wraz z 3-4 pokruszonymi drobno krakersami. Ozdobić tym wierzch ciasta.
Włożyć do lodówki i zostawić, najlepiej na noc, ale min na 3 godziny (krakersy muszą nasiąknąć, a potem stężeć)

W wersji bardziej luksusowej można dodać płatków migdałowych do prażenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz