składniki:
ok 300 g solonych krakersów
 
1 litr mleka
 
2 budynie śmietankowe/waniliowe/kokosowe (duże - ok 60g z cukrem)
 
3/4 szklanki cukru
 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
200 g wiórków kokosowych
 
250 g masła
 
1 żółtko
 
Przygotowanie: 
 
Odlać szklankę mleka do garnuszka/miski i rozprowadzić w nim budynie oraz mąkę ziemniaczaną.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
 
Ugotować budyń i ostudzić.
 
Masło utrzeć z żółtkiem i po łyżce dodawać zimny budyń oraz 150 g wiórków kokosowych. (najlepiej mikserem)
 
W
 formie 23 x 33 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę 
krakersów, na to wyłożyć warstwę masy budyniowo-kokosowej, znów 
krakersy, znów masa, znów krakersy i znów masa.
 
Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na patelni wraz z 3-4 pokruszonymi drobno krakersami. Ozdobić tym wierzch ciasta.
 
Włożyć do lodówki i zostawić, najlepiej na noc, ale min na 3 godziny (krakersy muszą nasiąknąć, a potem stężeć)
W wersji bardziej luksusowej można dodać płatków migdałowych do prażenia.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz