zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 15 stycznia 2015

bułki codzienne

składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
po 150 ml wody, oleju i mleka
530 g mąki pszennej

składniki:
Wymieszać płyny z drożdżami i cukrem. Pozostawić na 5 minut. Dodać sól oraz mąkę i wyrobić ciasto. Powinno być błyszczące i nie kleić się do rąk.
Ciasto zostawić w misce do podwojenia objętości (lub na noc w lodówce) pod przykryciem.
Ciasto dzielimy na pół, a każdą z części ponownie na pół, i jeszcze raz na pół (powstanie osiem kawałków ciasta).
Uformować bułki i ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przed pieczeniem można posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze ok 210 stopni przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz