zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

sobota, 11 lipca 2015

placek czereśniowo-truskawkowy

składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
150 g masła/margaryny
1 op cukru wanilinowego

ok 400-500 g owoców (pokrojone truskawki, wydrylowane czereśnie)

przygotowanie:
Roztopić margarynę. Do miski wlać przestudzoną margarynę, dodać pozostałe składniki (Oprócz owoców) i wymieszać na gładką masę.
Dużą blachę do pieczenie wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wlać masę, a następnie wysypać na wierzch owoce. Delikatnie zagłębić je w cieście.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz