zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 9 lipca 2015

Serowe Chili con carne z kurczakiem

składniki:
500 g mielonego mięsa z kurczaka
sól, pieprz, czerwona mielona papryka - do smaku
2 łyżki oleju

mięso wymieszać z przyprawami i olejem - odstawić na noc do lodówki

następnego dnia:
125 g kiełbasy paprykowej
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów bez skórki
100 g mozarelli

przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażać w dużym garnku z grubym dnem aż puści soki i tłuszcz. Dodać zamarynowane mięso i starać się nieco je rozdrobnić.
Gdy mięso zmieni kolor dodawać kolejno: kakao, oregano, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
Dokładnie zamieszać i dusić przez chwilę na wolnym ogniu.
Puszkę po pomidorach wypłukać 125 ml wody i wlać do duszącego się sosu.
Dusić ok 20 minut.
Pod koniec dodać przepłukaną fasolę oraz kukurydzę. Dusić jeszcze 5-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem do gorącego sosu dodać pokrojoną w kosteczkę mozarellę.

Można podawać jako samodzielne danie. Ale świetnie sprawdza się też z kukurydzianymi naleśnikami, kaszą lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz