|
Przygotowanie
Umyć ziemniaki. Drobno pokroić cebulę i czosnek. Opłukać, posiekać pietruszkę (może być też suszona lub ewentualnie inne zielsko) i oczyścić pieczarki.
Gotować ziemniaki w łupinach przez około 20 minut. Następnie odcedzić je, obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do nich jajko, cebulę, mąkę. Wymieszać i doprawić do smaku przyprawami ziołowymi.
Powstałe ciasto podzielić na części i uformować z niego płaskie krążki.
Ciasto smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż zacznie się przyrumieniać. Po usmażeniu pozostawić je w ciepłym miejscu, aby nie ostygły.
Resztę tłuszczu rozgrzać i smażyć na nim pieczarki i czosnek przez kilka minut. Następnie dodać pietruszkę i śmietanę.
Placki podawać na ciepło z gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz