- 15 g masła
 - 15ml oliwy z oliwek
 - 200 g białych porów (lub grubej części dymki), drobno posiekanej
 - 300g ryżu na risotto
 - 125 ml białego wina
 - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon (lub innej o ostrym smaku)
 - 1 litr bulionu warzywnego
 - 125g sera Cheddar
 - 30 ml ( 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 
Wsypać ryż, poczekać aż wchłonie on cały płyn. Następnie dodawać po 1 chochli bulionu warzywnego za każdym razem pozwalając na wchłonięcie płynu przez ryż. Może się okazać, że bulionu nie zużyjemy w całości. Kiedy ryż będzie już zupełnie miękki dodać starty cheddar i dusić na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.

Czy potrafisz upichcić rosół jarski?
OdpowiedzUsuń