Podobno Kleopatra i Nefretete zawdzięczały czarnemu kminkowi aksamitnie miękką i piękną skórę.
W czarnuszce znajdują się nie tylko ważne wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, ale dodatkowo również cała paleta olejków eterycznych, które mogą wpływać na poprawę samopoczucia.
Dla naszych potrzeb - nadaje ona chlebom z nią upieczonym niezapomniany smak i aromat.
składniki:
400 g zaczynu żytniego
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
20 g soli
500 ml ciepłej wody
10 g czarnuszki
przygotowanie:
Zaczyn przygotować zgodnie z przepisem na polski chleb powszedni.
Wlać zaczyn do sporej miski, dodać obie mąki, wodę, sól i ziarenka czarnuszki.
Wyrobić, ciasto bedzie dość gęste, ale lekko kleiste.
Wysmarować dużą miskę olejem, ułożyć w niej ciasto, i przykryć.
Po ok 1 godzinie wyjąć z miski na oprószony mąką blat, rozciągniąć na prostokąt i założyć brzegi (odgazować). Powtórzyć czynności rozciągając ciasto w drugą stronę. Uformować kulę i znów włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć - można workiem foliowym.
Po kolejnej godzinie ponawiamy odgazowywanie i zostawiamy ciasto na następną godzinę.
Nastepnie wyrobić, uformować mniej więcej w kształt naczynia w którym chleb będzie wyrastał. Naczynie to wyłożyć ściereczką i dokładnie wysypać ją mąką. Włożyć chleb, przykryć (znów można workiem foliowym) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zwykle trwa to od 3 do 5 godzin.
Jeśli zakwas na którym zrobiono zaczyn jest młody, można pozostawić chleb do wyrastania w lodówce nawet na całą noc.
Po wyrośnięciu przekładamy chleb na blachę odróconą do góry dnem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy go rozkłóconym jajkiem.
Należy rozgrzać piekarnik nastawiony na max (u mnie 230 stopni) przez ok 30 minut. Wkładamy blachę z chlebem na najniższą półkę w piekarniku. Przed zamknięciem piekarnika wlewamy pół filiżanki wody na dno piekarnika lub wrzucamy tam ok 5 kostek lodu. Spowoduje to dobre naparowanie piekarnika i powstanie dzięki temu chrupiaca skórka.
Pieczemy przez 10 minut w tej najwyższej temperaturze, następnie zmniejszamy temperaturę do ok 210 stopni i pieczemy przez kolejne 20-25 minut.
Chleb po upieczeniu wydaje głuchy odgłos, kiedy postukamy go od spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz