zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

poniedziałek, 3 października 2011

faszerowana papryka

Składniki:
6 średniej wielkości czerwonych papryk

1 duży filet z kurczaka

8 łyżek ryżu (przed ugotowaniem)
20 pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, mielona papryka - do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie:
Paprykę umyć, odkroić wierzch na wysokości ok 2 cm od szczytu. Wydrążyć gniazdo nasienne oraz białe błony i ponownie umyć (również wewnątrz).
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę. Podobnie cebulę. Filet z kurczaka zemleć w maszynce i smażyć razem z pieczarkami i cebulą na oliwie. Pod koniec doprawić do smaku.
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem i warzywami. Farsz mocno ugniatać w papryce aż wypełni on ją po brzegi. Przykryć "czapeczką" z odkrojonej części papryki.
Nafaszerowane papryki ustawić w naczyniu żaroodpornym, podlać ok 100 ml wody i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 45-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz