składniki (dla 4 osób):
1 kg ziemniaków
20 dkg dowolnego mięsa (pieczone lub gotowane, np z rosołu) - w barach podają tylko z kurczakiem
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa
przyprawa do kebaba
olej do smażenia frytek
1 małe opakowanie śmietany jogurtowej
2 solidne łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
ketchup, pieprz i sól do smaku
sos:
Śmietanę wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić solą i pieprzem do smaku.przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki i usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Ugotowane lub upieczone wcześniej mięso pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu z przyprawą do kebaba. Frytki posolić. Posypać je mięsem. Całość poleć sosem. Na koniec ozdobić ketchupem wg fantazji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz