składniki ciasta:
250 g mąki125 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
ok 50 ml wody
składniki farszu:
2 piersi z kurczakapuszka kukurydzy
1/2 pora
2 cebulki dymki
mieszanka mrożonych warzyw (marchewka, groszek, fasolka itp)
puszka fasolki szparagowej
1 op przyprawy kebab/gyros
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
składniki zalewy:
3 jaja50 g żółtego sera (pikantny jest lepszy niż łagodne)
50 ml mleka
50 ml śmietany 18% (2 solidne łyżki)
sól i pieprz do smaku
przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, włożyć je do miseczki i wsadzić do lodówki na minimum godzinę.Kurczaka pokroić w kostkę, warzywa z puszek odcedzić z zalewy, pora i cebulki drobno pokroić. Dodać mrożone warzywa oraz przyprawę i całość smażyć na 2 łyżkach oliwy ok 15 minut na małym ogniu (do odparowania zbędnej wody). Kurczak nie musi być wysmażony, bo będzie się jeszcze piekł.
Jaja wybić do miski, dodać mleko, śmietanę i starty na grubej tarce ser. Przyprawić pieprzem i solą. Całość wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Formę do tarty o średnicy 26 cm natrzeć lekko oliwą, wylepić ją ciastem na grubość 3-5 mm (zarówno dno jak i boki). Wyłożyć farsz mięsno-warzywny i zalać masą jajeczną.
Wstawić tartę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (na środkową półkę) i piec ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz