Składniki:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
taka sama ilość mleka zwykłego ( odmierzamy puszką po mleku skondensowanym)
sok wyciśnięty z 2 cytryn
6 jajek
1 op okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Formę o średnicy ok 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Z mojego doświadczenia wynika, ze lepszy w tym celu jest papier brązowy, ponieważ biały rozmięka i przykleja sie do ciasta.
Na spodzie układamy biszkopty. W dużej misce mieszamy (można mikserem) mleko skondensowane, mleko zwykłe, żółtka i sok z cytryn na jednolita gładka masę (będzie raczej płynna).
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ja partiami do masy mlecznej. Orgginalny przepis zaleca mieszanie łyżką, ale bardziej jednolita masa powstanie jeśli wymieszamy całośc mikserem na najmniejszych obrotach.
Następnie masę powoli przelewamy do tortownicy. Jeśli zrobimy to zbyt gwałtownie biszkopty wypłyną nam na wierzch.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 170 stopni C piekarnika, podnosimy temperaturę do ok 200 stopni C i pieczemy w tej temperaturze ok. 1 godz., aż masa się zetnie i
zbrązowieje na wierzchu.
Można sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia.
Po upieczeniu, pozostawić w formie do
wystygnięcia. Schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz