Przepis na chleb rozpisałam na etapy wg godzin, bo tak najłatwiej jest zrobić chleb.
W przepisie celowo podaje wagę wody w gramach, a nie w mililitrach i tak należy ją dodawać.
przygotowanie zaczynu:
17:00 - 25 g zakwasu pszennego
50 g wody
50 g mąki pszennej (typ 650)
23:00 - do mieszaniny dodać: 50 g mąki pszennej (650)
50 g wody
następnego dnia
09:00 - do mieszaniny z dnia poprzedniego dodać: 50g mąki pszennej (typ 650)
50 g wody
12:40 - do dużej miski wsypać 1000 g mąki pszennej, zalać 680 g wody, zamieszać i zostawić na 30 minut (proces ten nazywany jest autolizą)
13:10 - do mąki z autolizy dodać: 60 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
cały zaczyn
24 g soli
15 g drożdży świeżych
wyrobić ciasto, powinno odchodzić od ręki. W razie konieczności podsypywać mąką w trakcie wyrabiania.
Po wyrobieniu ciasto włożyc do miski i z miska do worka foliowego (żeby się nie zsychało).
13:40 - wyjąc ciasto z miski i rozciągnąć na blacie, złożyć w kule i umieścić z powrotem w misce.
14:10 - powtórzyć poprzedni krok
14:40 - powtórzyć poprzedni krok
15:00 - podzielić ciasto na 2 równe części, uformować bochenki i włożyć do wyrastania do foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Każdą foremkę włożyć do reklamówki foliowej (żeby chleb podczas wyrastania nie wysechł).
ok 17:00 - rozgrzać piekarnik do 150 stopni (bez termoobiegu - tylko góra dół)
17:10 - włożyć obie formy do piekarnika
wlać do piekarnika (na dno) ok 1/2 szklanki wody
Piec w temperaturze 230 stopni ok 30 minut.
Nie ma potrzeby sprawdzania patyczkiem, ani otwierania piekarnika w trakcie pieczenia :-)
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz