375 g mąki pszennej
300 g masła
2 duże jajka
110 g cukru pudru
pół łyżeczki soli
250 g marmolady wieloowocowej
cukier puder do posypania
przygotowanie:
Masło (zimne prosto z lodówki) posiekać z cukrem, mąką i solą. Pod koniec dodać jajka i wyrobić szybko ciasto. Odstawić do lodówki na ok 15 minut.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, wykrawać ciastka w kształcie kwiatka (liczba ciastek musi być parzysta). W połowie ciastek wyciąć gwiazdkę małą foremką (ostatecznie może być kieliszek, wówczas zamiast gwiazdki będzie kółeczko).
Nagrzać piekarnik do ok 180-185 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 12 minut.
Ciastka studzić na blasze.
Na ciastka bez dziurek nakładamy marmoladę. Przykrywamy ciastkiem z dziurką. Lekko dociskamy i obsypujemy cukrem pudrem.
Z tej ilości ciasta wychodzi ok 25 podwójnych ciastek + kilka gwiazdek gratis ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz