zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

piątek, 14 stycznia 2011

portugalska zupa kapuściana


Zupa kapuściana brzmi dla wszystkich na zdrowej diecie niemal jak herezja. Zapewniam jednak, że zupa ta nie ma, prócz nazwy, z tamtą nic wspólnego i z powodzeniem nadaje się nie tylko na codzienny obiad dla całej rodziny, ale również dla gosci. Stąd tytuł dzisiejszego wpisu :-)
Jej pochodzenie bowiem jest jak najbardziej światowe. Przepis oparty jest na oryginalnej recepturze Portugalskiej zupy Caldo verde.

składniki:
  • cebula - 20 dkg
  • czosnek - 2 ząbki
  • biała kapusta - 30 dkg (alternatywnie może być również kiszona)
  • kiełbasa chorizo - 1 szt (może być zwykła Podwawelska lub wiejska - ok 15 dkg)
  • oliwa - 60 ml
  • sól, pieprz - 1 szczypta
  • wędzona szynka - 10 dkg
  • ziemniaki - 50 dkg
  • 1/4 selera, 1/2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • przyprawa warzywko


Sposób przygotowania: 
Kapustę opłukać, poszatkować na bardzo cienkie paski i sparzyć wrzątkiem. Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

Warzywa, cebulę, czosnek, szynkę i kiełbaskę chorizo zalać wodą ok 2 cm powyżej poziomu składników, dodać warzywko i gotować do miękkości warzyw. Szynkę i kiełbaskę wyjąć z zupy, pokroić na plasterki. Wywar z warzywami, cebulą i czosnkiem zmiksować, dodać kapustę i gotować 25 minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli wasze dzieci nie lubią nitek kapusty (moje nie lubią ), to można dodać ją do gotowania wcześniej i zmiksować z pozostałymi składnikami.

Na talerzach rozłożyć plasterki szynki i kiełbaski, wlać zupę i podawać z chlebem (lub bez).    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz