Gołąbki bez zawijania to moja odpowiedź na Fixy Knorra kosztujące ok 4 zł za opakowanie, a zawierające ok 75% bułki tartej.
Składniki:
· 30 dkg mięsa wieprzowego
· 20 dkg mięsa wołowego
· 20 dkg dobrej kiełbasy (typu podwawelska(
· 50 dkg kapusty
· 2 torebki ryżu (ja używam pełnoziarnistego)
· mały przecier pomidorowy
· 3 łyżki oleju
Składniki fixu:
· 110 gram bułki tartej
· Duża łyżka suszonej cebuli (pewnie świeża posiekana też by się sprawdziła)
· Duża łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki
· Duża łyżka majeranku
· Pół łyżeczki mielonego pieprzu
· Pół łyżeczki granulowanego czosnku
· 1 płaska łyżka przyprawy typu warzywko
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować i posiekać na drobniutkie kawałeczki (im drobniej tym lepiej), ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Oba rodzaje mięsa i kiełbasę obraną ze skóry zmielić w maszynce.
Wymieszać ze sobą w miseczce wszystkie składniki fixu.
Wymieszać posiekaną kapustę z masą mięsną,ryżem, olejem i fixem , wyrobić na gładką masę i formować owalne gołąbki. Obsmażyć je z obu stron w głębokiej patelni.
Kiedy będą już przyrumienione zalać gorącą wodą (ok. 400 ml), dodać przecier pomidorowy i 1 łyżkę przyprawy typu warzywko. Delikatnie wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
Podawać polane sosem.
Smacznego J
Uwagi:
ta ilość wystarcza na 24 gołąbki. Jak dla mnie są to 2 obiady dla 4 osób. Połowę można zamrozić na deseczce jeszcze przed smażeniem i duszeniem w sosie na następny raz. Potem wystarczy rozmrozić, zalać wodą, dodać przecier i warzywko, udusić i gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz