Zupa kapuściana brzmi dla wszystkich na zdrowej diecie niemal jak herezja. Zapewniam jednak, że zupa ta nie ma, prócz nazwy, z tamtą nic wspólnego i z powodzeniem nadaje się nie tylko na codzienny obiad dla całej rodziny, ale również dla gosci. Stąd tytuł dzisiejszego wpisu :-)
Jej pochodzenie bowiem jest jak najbardziej światowe. Przepis oparty jest na oryginalnej recepturze Portugalskiej zupy Caldo verde.
składniki:
- cebula - 20 dkg
- czosnek - 2 ząbki
- biała kapusta - 30 dkg (alternatywnie może być również kiszona)
- kiełbasa chorizo - 1 szt (może być zwykła Podwawelska lub wiejska - ok 15 dkg)
- oliwa - 60 ml
- sól, pieprz - 1 szczypta
- wędzona szynka - 10 dkg
- ziemniaki - 50 dkg
- 1/4 selera, 1/2 pietruszki
- 1 marchewka
- przyprawa warzywko
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać, poszatkować na bardzo cienkie paski i sparzyć wrzątkiem. Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Warzywa, cebulę, czosnek, szynkę i kiełbaskę chorizo zalać wodą ok 2 cm powyżej poziomu składników, dodać warzywko i gotować do miękkości warzyw. Szynkę i kiełbaskę wyjąć z zupy, pokroić na plasterki. Wywar z warzywami, cebulą i czosnkiem zmiksować, dodać kapustę i gotować 25 minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli wasze dzieci nie lubią nitek kapusty (moje nie lubią ), to można dodać ją do gotowania wcześniej i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Na talerzach rozłożyć plasterki szynki i kiełbaski, wlać zupę i podawać z chlebem (lub bez).
Warzywa, cebulę, czosnek, szynkę i kiełbaskę chorizo zalać wodą ok 2 cm powyżej poziomu składników, dodać warzywko i gotować do miękkości warzyw. Szynkę i kiełbaskę wyjąć z zupy, pokroić na plasterki. Wywar z warzywami, cebulą i czosnkiem zmiksować, dodać kapustę i gotować 25 minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli wasze dzieci nie lubią nitek kapusty (moje nie lubią ), to można dodać ją do gotowania wcześniej i zmiksować z pozostałymi składnikami.
Na talerzach rozłożyć plasterki szynki i kiełbaski, wlać zupę i podawać z chlebem (lub bez).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz