zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 1 listopada 2012

drożdżowe rogaliki z nadzieniem

składniki:
800 g mąki pszennej
100 g cukru
35 g świeżych drożdży
3 jaja
1 szkl ciepłego mleka
150 ml oleju
1-2 jajka do smarowania

przygotowanie:
drożdże rozpuścić w mleku. Jaja ubić z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę, wlać mleko z drożdżami oraz olej. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto ponownie wyrobić, zważyć i podzielić na cztery równe części. Uformować kule. Jedną z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok 0,5 cm. Pozostałe przykryć, aby nie wyschły.
Pociąć na trójkąty (jak pizzę - można radełkiem do pizzy).
Na każdy z trójkątów w jego szerszej części nakładać nadzienie (dowolne - od nutelli, poprzez dżem do masy różanej) w ilości ok 1 łyżeczki.

Zwijać rogaliki od szerokiej części trójkąta ku waskiej. Uformować półksiężyce.
Dużą blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułozyć rogaliki i pozostawic na ok 10 min do podrośnięcia. Można przykryć ściereczką.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piec w 200 stopniach przez ok 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz