Potrawa ta zachwyca cytrynowym aromatem, daje poczucie sytości i co najważniejsze, nie wymaga wielogodzinnego stania w kuchni.
składniki:
3 małe filety z kurczaka
1 por
2 marchewki
250 g soczewicy
200 g gotowanego wędzonego boczku
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka przyprawy typu warzywko (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki natki pietruszki (może być suszona)
2 łyżki ostrej musztardy
przygotowanie:
Pokroić boczek w kostkę i zacząć rumienić na oliwie posypanej granulowanym czosnkiem. Następnie pokroić w kostkę marchewki, pory przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
Soczewicę zalać wrzątkiem tak aby woda była 1 cm powyżej poziomu soczewicy, lekko osolić i gotować pod przykryciem ok 10 minut.
Otrzeć skórkę z 1 cytryny i dodać do duszących się na małym ogniu warzyw z boczkiem.
Pokroić w kostke filety z kurczaka i również je dodać.
Podgotowaną soczewicę dodać wraz z wodą. Następnie dosypać pietruszkę i dodać musztardę. Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz