składniki:
2,5 litra wody
6 podudzi z kurczaka
3 kostki bulionowe (warzywne)
250 ml przecieru pomidorowego w płynie
125 ml śmietanki
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka natki pietruszki (może być suszona)
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
wykonanie:
Mięso zalać wodą, dodać przyprawy, przykryć i gotować ok 40 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dolać przecier pomidorowy i gotować ok 10 minut. Wlać śmietankę i dosypać zioła. Zagotować 1 minutę.
Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem lub ziemniakami.
z resztek:
z pozostałego po gotowaniu zupy mięsa z kurczaka można przygotować kotlety z gotowanego mięsa drobiowego
Ja również przygotowałam zupę pomidorową z lubczykiem ale z pomidorami w puszce. Pyszne wyszły, polecam.
OdpowiedzUsuń