składniki:
po 3 łyżki suchego ryżu na osobę - ugotować w osolonej wodzie
sos:
2 pojedyncze filety z kurczaka - pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
po 1/2 łyżeczki estragonu, majeranku, tymianku i suszonego koperku
pieprz do smaku
1 duża łyżka czerwonej mielonej papryki
3 łyżki śmietany
3 łyżki przecieru pomidorowego
przygotowanie:
W dużym kubku mąkę wymieszać z suchymi przyprawami do uzyskania proszku w jednolitym kolorze. Zalać całość zimną wodą (ok pół szklanki) i wymieszać.
Miksturą zalać smażącego się kurczaka i dusić az do zgęstnienia sosu.
W tym samym dużym kubku wymieszać śmietane z przecierem pomidorowym i odrobiną zimnej wody (do uzyskania gęstej płynnej konsystencji).
pod koniec duszenia wlać na patelnie i wymieszać.
Podawać ryż polany sosem mięsnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz