zeszyt z przepisami

zeszyt z przepisami

czwartek, 9 kwietnia 2015

syrop z kwiatów fiołka

składniki:
2,5 litra kwiatów fiołka (całych, nie samych płatków)
2 litry wody
cukier (80% wagi wody po odcedzeniu fiołków)
sok z 1 cytryny lub kwasek cytrynowy

przygotowanie:
Fiołki zbierać w miejscach oddalonych od ulic w suchy dzień. Kwiatów nie myjemy (woda wypłukuje olejki).
Zalać kwiaty wrzątkiem, przykryć i odstawić na całą noc.
Rano w garnku znajdziemy zielono-bury wywar. Tak ma być.
Wywar przelać przez pieluchę i dobrze odcisnąć kwiaty.
Dodawać sok z cytryny lub kwasek po trochę. Im więcej damy soku z cytryny tym bardziej kolor naszego syropu będzie zmieniał się w fiołkowy, a potem w różowy.
Wywar zagotować z cukrem na małym ogniu. Nie można gotować zbyt długo ze względu na dużą zawartość cukru, bo zrobi się karmel i syrop straci kolor.
Gorący rozlewać do butelek.
Można zapasteryzować (ok 15 minut)

Syropu używamy do:
- picia (rozcieńczony z wodą)
- naleśników i innych placków
- aromatyzowania ciast i kremów
- słodzenia napojów i potraw (np owsianki)

Poza walorami estetyczno-smakowymi syrop taki ma również właściwości zdrowotne:
- na przeziębienie
- na katar
- pomocniczo w anginie
- działa lekko moczopędnie
- podobno również przeciwbólowo w gośćcu stawowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz